Νέο Μεξικό: Αρχαίες απολιθωμένες πατημασιές διχάζουν, την επιστημονική κοινότητα

Το εν λόγω εύρημα αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και χρονολογείται, μεταξύ 21.000 – 23.000 ετών, ενώ εντοπίστηκε στην άκρη, μιας αρχαίας λιμνοθάλασσας

Πρόκειται για απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη που ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό και είναι πιθανότατα η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας, στην Αμερική. Η εκτιμώμενη ηλικία των αποτυπωμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Nature » το 2021, αλλά κάποιοι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες, σε σχέση με τη χρονολόγηση.

«Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν πάντα αμφιλεγόμενο, ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικό και αφορά, το πώς κατανοούμε το τελευταίο κεφάλαιο του εποικισμού του κόσμου», δήλωσε αρχαιολόγος που συμμετείχε στη μελέτη του 2021, αλλά όχι στην καινούρια, του 2023.

Η νέα μελέτη πρόσθεσε, δύο νέες αποδείξεις στην αρχική θεωρία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο εντελώς διαφορετικά υλικά, που βρήκαν στην περιοχή με τις πατημασιές: γύρη από αρχαία κωνοφόρα και κόκκους χαλαζία.

Η ηλικία των αποτυπωμάτων αμφισβητεί την επικρατούσα θεωρία, ότι οι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που κάλυψε τη χερσαία γέφυρα Bering μεταξύ της Ρωσίας και της Αλάσκας. Ενδεχομένως πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε περίπου 75.000 κόκκους καθαρής γύρης από το ίδιο ιζηματογενές στρώμα, που περιείχε τις πατημασιές. Ένα όμως από τα βασικά ερωτήματα των ερευνητών ήταν, εάν οι σπόροι των υδρόβιων φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αρχική χρονολόγηση είχαν απορροφήσει άνθρακα από τη λίμνη. Γεγονός που θα μπορούσε, να ανατρέψει τη ραδιοχρονολόγηση, κατά χιλιάδες χρόνια.

Leave a Comment